Elég sokszor hallani ilyesmit, és bizonyos szempontból érthető is – gyakran egyszerűen soknak találják a párok a fotós/videós szakember tiszteletdíját. Ezt a kérdést próbálom most megválaszolni azoknak, akik a Nagy Napjukra készülnek, és szeretnének végül igazán minőségi, mégis megfizethető emlékeket életük egyik legboldogabb eseményéről.

Így zajlanak a fotós/videós előkészületei az eseményt megelőző napokon:

A legfontosabb, hogy még egy utolsó egyeztetés történik a Párral, ilyenkor általában e-mailben kapok még egy „menetrendet” a helyszínekről, a konkrét eseményekről, és azok pontos időpontjáról. Ez azért elengedhetetlen, mert a fotósnak mindig két lépéssel a történések előtt kell járnia, így biztosan minden fontos pillanat rögzítésre kerül. Ezután kerülnek a szükséges eszközök (fényképezőgép-, kamera-, gimbal-, drónakkumulátorok, és hangrögzítők) töltésre. Következik az utolsó ellenőrzés memóriakártyák terén, majd az említett eszközök összekészítése. Ilyenkor kerül haza a munkaruha, (azaz az öltöny) is a tisztítóból. A kocsit autómosóba visszük, megtankoljuk.

Így zajlik a fotós/videós napja a Nagy Napon:

A „menetrend” szerinti érkezés meglehetősen változó, de az első esemény előtt (ami akár reggel 7-kor is lehet – pl. menyasszony, vőlegény előkészületei), minimum 10 perccel jelen vagyunk a megbeszélt helyszínen az asszisztensemmel. Ekkor kezdődnek a felvételek, nem ritkán az esküvői kreatív fotózás (esküvői ruhában) is ilyenkor történik. A nap további részében a kinyomtatott menetrend alapján folyamatosan egyeztetünk a vőféllyel vagy ceremóniamesterrel, hogy garantáltan jelen legyünk a legfontosabb momentumoknál. Autóval elsőként érünk oda az aktuális helyszínekre (városháza, templom, lakodalom helyszíne, stb), majd minden szükséges eszközt használatra kész állapotba helyezünk a felvételekhez. Nagyon gyakori, hogy még a konkrét események előtt kell megérkeznünk az adott helyszínre, hogy a vágóképeket elkészítsük – ide tartoznak a ceremóniák helyszínei: a templom, a házasságkötő terem vagy a szabadtéri esküvői színtere.

 

A későbbiekben – szintén a menetrendhez igazodva – készülnek el a koraesti, esti felvételek: ilyenkor már táncol a vendégsereg, jön a torta, a különböző játékok, a gyertyafény keringő, majd az újasszonytánc is rögzítésre kerül. A szakmai asszisztens nemcsak a felszerelés mozgatásában segít: számos olyan kulcs-pillanat van, amit érdemesebb több szögből videózni, illetve fotózni – így az elkészült videó és/vagy fotóanyag is színesebb lesz a végén.

Ez történik a Nagy Nap után:

Előzetes egyeztetés alapján a Pár kiválogatja az általam e-mailben küldött fotók közül azokat, amiket szeretnének az utómunka után megkapni, videózás esetén pedig megkezdődik a felvételek kiválogatása és vágása. A fotókkal, felvételekkel való munka nem ritkán vesz igénybe akár heteket is – napi több órányi munkával – hiszen első számú célom, hogy a Pár, aki megtisztelt a bizalmával, a legjobb minőségű végeredményt kaphassa végül kézhez.

Balázs és Anna esküvő, kreatív fotó

 

 

Az utómunkálatok során folyamatosan (főként az elején, pl. zenék kiválasztása során, várható első verziók bemutatása kapcsán) egyeztetek a Párral, és igényeiknek a legmegfelelőbben készítem el az anyagokat – hozzáadva a 18 éves fotós, filmes, és videós tapasztalatot, illetve a szakirányú egyetemi képzés alatt megszerzett, folyamatosan naprakészen tartott szakmai tudást is.

A fentiekhez hozzátartoznak még a piszkos anyagiak is: a fotós/videós szakember is számlát ad, adózik a munkája után, reklám- és marketing-költségeket fedez, asszisztensek munkáját fizeti, folyamatosan újabb és modernebb eszközöket és szoftvereket vásárol, ruház be a legjobb minőségű munka és végeredmény érdekében, és sajnos bele kell kalkulálni a végösszegbe az állandóan növekvő üzemanyag-költséget is.

Egyszer az életben, legalább most!

Summa summárum, sajnos nem olcsó egy esküvő fotózása/videózása magának a szolgáltató szakembernek sem. Több milliós eszközberuházás után, sok évnyi tanulással és tapasztalatszerzéssel lesz valakiből hivatásos esküvő fotós és kreatív videós. Ezért érdemes egy igazi szakembert megbízni, mert 10-20-40 év múlva a minőségi fotók és videók révén marad felejthetetlen a Nagy Nap. Akkor már valószínűleg nem az ételekre vagy a zenészekre fogtok emlékezni, hanem a hozzáértő szakember és fotók/videók révén mindenre! És az életben mikor máskor, ha nem a legszebb napotokon van szükségetek az igényes és egyben megfizethető áron dolgozó fotósra/videósra? :)

Ha szükségetek lenne idén vagy jövőre egy megfizethető áron dolgozó, és igényes esküvői fotósra, videósra: ne habozzatok – írjatok most!

 

  A menyasszony és a vőlegény neve:

  Email címed:

  Telefonszámod:

  Esküvőtök dátuma:

  Település(ek), ahol az esemény(ek) lesz(nek):

  Jegyes fotózást is szeretnétek? (az esküvő előtt pár héttel, hónappal - külön álló kreatív fotózásként)

  A Nagy Napotokon elsősorban fotósként vagy videósként vegyek részt?

  Az esküvő előtti, reggeli készülődést, öltözködést is meg szeretnétek örökíteni? (szokták kérni pl. videó esetén)

  Igen!Nem

  Hánykor kezdődjön a fotózás/videózás? (a Nagy Napon)

  Lánykikérés vagy legény búcsúztató lesz a Nagy Napon?

  Igen!Nem

  Csak a polgárin, csak az egyházin vagy a polgári és egyházi ceremónián is dolgozzak?

  Csak a polgárinCsak az egyházinA polgárin ÉS egyházin IS

  "Kreatív fotózást" vagy "Kreatív videózást") (beállított, kültéri/beltéri felvételeket) szeretnétek-e? (szokták kérni) Ha igen, kérlek írjátok meg a tervezett helyszíneket, illetve milyen előzetes elképzeléseitek vannak?

  Ezt a fenti "kreatív fotózást" a Nagy Napotokon szeretnétek megejteni?

  Igen, aznap: a Nagy Napon!Azon a hétvégén, de vasárnap!Másnap, pl. hétköznap szeretnénk!Köszönjük szépen, de nem kérünk kreatív fotózást.

  A vendéglátóipari egység neve ahol az esti lagzi / vacsora / fogadás lesz:

  Az esti lagzin / vacsorán / fogadáson is dolgozzak?

  Hány vendéget szeretnétek meghívni az esti lagzira / vacsorára / fogadásra?

  Vőfély vagy ceremóniamester lesz az esti lagzin / vacsorán / fogadáson?

  VőfélyCeremóniamesterEgyik sem

  "Feldíszített fotó/videó falat" szeretnétek készíttetni a dekorossal az esti lagzira/vacsorára/fogadásra?

  Igen!NemMég nem tudjuk

  A készülő csoportképeken kívül, hány darab retusált fotót szeretnétek majd kiválogatni utómunkára (nyomtatásra előkészíttetni) az összes nyers fotóból? (az összes csoportfotókat megkapjátok majd, így azok nem fognak a keretbe számítani)

  Szeretnétek fotóalbumot, fotókönyvet is kivitelezni velem?

  Igen!NemMég nem tudjuk

  Az összes készült (nyers: *.CR2, *.NEF, *.DNG, *.MP4, stb... kiterjesztésű) fotót vagy videót is meg szeretnétek majd kapni? (+ a retusált fotók/vágott videó)

  Igen!Köszönjük, nem

  Megjegyzés vagy információ ami segíthet a minél pontosabb árajánlat elkészítésében:

  Honnan hallottatok rólam? :)

  "Én, mint érdeklődő, igazolom, hogy a fent megadott információk a valóságot tükrözik és hozzájárulok ahhoz, hogy a fent megadott emailcímre megkapjam az esküvő fotózás kapcsán becsült árajánlatot, vagy a megadott telefonszámon felkeressen a fotós, és ha további kérdések felmerülnek, azokra visszajelzést biztosítok - a lehető leggyorsabban - a pontos árajánlat elkészítésének érdekében. Elfogadom, hogy a pontatlan kérdőív kitöltéssel vagy az utólagos módosításokkal vagy kérésekkel felár lehetőségét fenntartja a megbízott. A kérdőív kiköltésével és elküldésével elfogadom az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF) és az Adatkezelési tájékoztatót. A SPAM-szűrés a Google reCaptcha-val valósul meg. Továbbá azt is elfogadom, hogy a kapott árajánlat 15 napig lesz érvényes, mely alatt érdemi visszajelzést biztosítok a szakembernek."

  egy hozzászólás:

  1. Jo iras, nem is kerdes, hogy megfelelo szakemberre kell bizni a dolgokat. En is tapasztaltam ismerosoktol, hogy panaszkodnak a fotosok dijara, amit nem igazan ertek. Ha minden jol megy egyszer nosul az ember, tehat egyszer kell kifizetned ezt a dijat, aminek fizikai (digitalis) bizonyiteka is lesz a kepek/videok utan evtizedek mulva is. Mig a viragok es egyeb diszek mar a nap felere el fognak hervadni, vagy epp csak ellesznek tavolitva, mert utban vannak etkezesnel, gyerekek futkarozasanal…stb. Egy jelenlegi kollega kulfoldon, nagyjabol az eskuvo + lagzi aranak 2%-at koltotte a fotosra (mas ember hazakat vesz abbol, amit ok kifizettek osszesen), semmire sem hallottam panaszkodni, csak a fotos berere (nem a minoseg miatt, csak ugy altalaban).

   Egyszeru emberek, egyszeru gondolkodas mod :)